De software is geschreven in PHP en de onderliggende database is MySQL van Oracle.
Tijdens de ontwikkeling van de software is er veel aandacht besteed aan bescherming tegen SQL injection en XSS.
De software maakt gebruik van de diensten van reCAPTCHA, om spam mails tot een minimum te beperken. De logging faciliteiten van het programma stellen de beheerder in staat naarlingen te identificeren en zo nodig te blokkeren.
Het online klassenboek is te bekijken op alle moderne browsers. De back-button, de refresh button en bookmarks werken gewoon. Sessies hebben een instelbare timeout. Na het verstrijken daarvan moet de gebruiker zijn/haar wachtwoord intoetsen om vervolgens precies verder te gaan waar hij/zij was.
De open developmentstructuur stelt iedere geïnteresseerde in staat, zelf de sourcecode te bekijken en suggesties te doen voor verbetering. Vanwege de, in onderwijsland nog ongebruikelijke, softwarelicentie, komen deze verbeteringen ten goede aan alle gebruikers.
We maken gebruik van de Google Visualization API en van de cross-platform JavaScript library jQuery.
Hier volgen enkele screenshots. De screenshots laten achtereenvolgens de 'zelf-view', de 'groep-view' en de 'leerling-view' zien.
Het programma is te vinden in een Subversion repository, te weten http://cube.dyndns.org/svn/misc/branch/kb-0.1/
Op onze server draait Debian Wheezy; een vrije variant van het GNU/Linux besturingssysteem. Dit systeem is zeer stabiel, efficiënt en veilig. Het webserverprogramma is Apache.
De verbinding met onlineklassenboek.nl is beveiligd met SSL, daardoor hebben derden geen toegang tot uw informatie.
Elke vier uur wordt er automatisch een offsite backup gemaakt, deze beschermt tegen fouten van de beheerder en falen van de hardware.
De server is een VPS van Leaseweb.